Hoe je dak opmeten

Publireportage

Wil je een plat dak plaatsen en weet je niet hoeveel materiaal je nodig hebt? In deze tip vertellen we hoe je dit bepaalt.

Transciptie 

Heb je een plat dak en wil je dit zelf vernieuwen? Dan kan een dak in EPDM een goede keuze zijn. Dit materiaal leent zich tot het zelf plaatsen omdat het op een relatief eenvoudige manier en in één stuk kan geplaatst worden.
Voor je aan de klus begint, zijn er echter een aantal aandachtspunten om mee rekening te houden.
Zo is het belangrijk om je plat dak correct te gaan opmeten, zodoende kan je de juiste bestelling plaatsen. Maar hoe doe je dat nu?
In eerste instantie meet je uiteraard gewoon de lengte en breedte uit van je dak.
Let hierbij op, met obstakels op je dak hoef je geen rekening te houden. Waarom is dat? Hoe minder naden je hebt, hoe minder fragiele punten je hebt. EPDM wordt daarom doorgaans in 1 stuk geleverd. Je hebt daarvoor grote rollen tot maximum 30,5 meter. Obstakels zoals dakramen, doorvoeren en andere zaken, worden simpelweg uit het EPDM gesneden bij de plaatsing.
Naast het oppervlakte van je dak zelf, moet je ook de opstaande rand meten. Dat zijn dan de buitenmuren waarop doorgaans een multiplex of betonplex is bevestigd.
Je EPDM komt tot over deze rand om daarna afgewerkt te worden met een hoekprofiel. Zo voorkom je het gevaar dat op termijn regenwater langs de naad onder de EPDM kan dringen.
Tel daarom bij het meten van de lengte en breedte van je dak ook telkens de hoogte, dus de opstaande rand, en de breedte van de dakrand zelf. Hou hierbij rekening dat je dak meestal afhelt richting afvoerbuis. Zorg dus bij het opmeten van de opstaande rand dat je die op het diepste punt van je dak meet, dus dichtbij de waterafvoer.
Waar je daarbij nog moet rekening houden is de dikte van je isolatie. Standaard zal je plat dak opgebouwd worden als warm dak waarbij de isolatie op de dakstructuur komt. Die isolatie plaats je onder je EPDM. Als je de opstaande zijde van je dakrand opmeet, dan mag je daar dus de dikte van je isolatie van aftrekken.
Om even samen te vatten. Je meet dus de lengte van je dak. Daarbij tel je dan de opstaande rand van je dakrand en de breedte van je dakrand zelf. Trek daar dan de dikte van je isolatie van af.

Dat doe je uiteraard aan beide zijdes. Doe hetzelfde met de breedte van je dak.
In theorie heb je nu je maten. Maar het is uiteraard beter om wat extra te rekenen. Tel dus langs elke zijde een tiental centimeter bij.
Niet elk dak is hetzelfde, er zijn dus nog een aantal specifieke aandachtspunten bij het opmeten.
Grenst je plat dak aan een hellend dak? Dan zal je je EPDM deels onder de dakbedekking van het hellend dak moeten verwerken. Reken in dat geval dus een vijftigtal centimeter aan deze zijde.
Grenst je plat dak aan een muur? Dan zal je de EPDM deels aan de muur moeten verkleven om de naad vervolgens weg de steken achter een muurprofiel. Reken hier dus opnieuw een vijftigtal centimeter extra.
Wat als je dak een L-vorm heeft? Omdat je EPDM in een stuk geleverd wordt, zou je in het geval van een L-vormig dak een groot stuk verlies hebben. In dat geval is het beter om de EPDM in 2 delen te bestellen. Vergeet dan niet dat de 2 delen elkaar zullen moeten overlappen. Reken daarom aan die zijde opnieuw een vijftigtal extra centimeters bij je maat.
Eens je je maten hebt, kan je alles gaan bestellen. De EPDM zal dan netjes opgeplooid geleverd worden. Kies je voor een doe-het-zelf pakket dan kan je daar meteen ook alle benodigdheden, zoals isolatie, lijm en verfrollen bij krijgen en zo kan je meteen aan de slag om je plat dak waterdicht af te werken.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij PVP 

PVP maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.