Het zelfbouwhuis - aflevering 68

Douchewand waterdicht afwerken met een micromortel - Ep. 68 - In de douchekamer voorzien we een grote inloopdouche waarvan de wand natuurlijk waterdicht moet zijn. Met een micromortel die een eerder ruwe betonlook aan de douche zal geven, kunnen we de muren volledig waterproof afwerken. Na een primer en een waterdichte laag, worden nog 3 technische lagen aangebracht om de gewenste structuur te bekomen. Het geheel wordt vervolgens afgewerkt met een 3-tal vernislagen. Daarna starten we met het plaatsen van de rails voor de schuifdeuren.
Transciptie
In de vorige aflevering legden we de vloer op de eerste en tweede verdieping.
Doordat we in onze woning met een beperkte opbouwhoogte zitten, kozen we voor een PU-gietvloer van 3 mm dik.
Na de nodige voorbereidingen werd de vloer laag voor laag opgebouwd.
In deze aflevering gaan we de wand in de douchekamer waterdicht afwerken. We gebruiken hiervoor een micromortel die een eerder ruwe betonlook aan de douche zal geven.
We laten deze werken uitvoeren door gespecialiseerde plaatsers en willen hierop niet besparen, zo zijn we zeker van een perfect resultaat.
In vochtige ruimtes zoals een badkamer is een degelijke wandafwerking heel belangrijk door de hogere waterbelasting.
In ons geval komt er in de badkamer op het gelijkvloers een inloopdouche, waardoor we nog extra aandacht moeten hebben voor een waterdichte afwerking van de muur. We besluiten daarom te kiezen voor een bekleding met micromortel.
Disc 185
C0022
Een betonstuc of micromortel – er zijn heel veel verschillende benamingen voor – is een samenstelling van gemodificeerd cement, eventueel ook kalk dat eraan wordt toegevoegd en euhm… de kunstharsen. Dat wordt dan opgemengd en wordt volledig handmatig wordt dat uitgestuct.
Disc 185
C0025
Betonstuc of micromortel dient als wandbekleding of vloerbekleding in alle ruimtes van bedrijven of particuliere projecten. Maar wordt heel vaak toegepast in de badkamers. Voornamelijk omdat het product volledig waterdicht is in de massa. En zowel als vloer- en wandbekleding.
Daarnaast doen we ook heel wat keukentabletten in m… micromortel of betonstuc, badkamermeubels worden er ook heel vaak mee bekleed, omkasting van het bad… de afwerkingen zijn eindeloos.
Net als bij onze gietvloer, gaat het hier om een uiterst dunne afwerking, van in totaal zo’n 4 mm dik, die we rechtstreeks op ons pleisterwerk of gipskarton kunnen plaatsen.
Om een perfect waterdicht resultaat te bekomen zijn verschillende opbouwlagen nodig, die elk hun nodige droogtijd hebben.
Disc 185
C0029
Een betonstuc of micromortel is opgebouwd uit meerdere lagen. We hebben een waterdichtingslaag in de natte zone. Daarna volgt dan de hechtingslaag, twee technische lagen en een afwerklaag, om de uiteindelijke tekening te bekomen. Deze afwerklaag wordt dan behandeld met twee of drie polyurethaan vernislagen die we zowel glossy of mat of satijn kunnen krijgen. Afhankelijk van de waterbelasting of niet gaan we twee of drie toplagen plaatsen op de betonstuc of micromortel.
Voor we aan de effectieve opbouw van onze wandafwerking kunnen beginnen, moeten de nodige voorbereidingen getroffen worden, te beginnen met het plaatsen van een randprofiel.
Aangezien de micromortel niet op de volledige wand zal geplaatst worden, is een eindprofiel nodig om de bekleding af te grenzen. Het zal er tegelijk voor zorgen dat we mooi recht kunnen afwerken.
We zullen het profiel positioneren ter hoogte van waar de helling in onze vloer begint, want vanaf daar start de inloopdouche.
De plaatser tekent de exacte positie loodrecht af op de muur, en meet ook de hoogte van het plafond op, zodat hij het profiel precies op maat kan maken.
Met een montagekit wordt dit nu aan de muur vastgekleefd.
Door het profiel in de ril kit te duwen en daarna het overtollige product open te strijken, hangt het voldoende stevig vast om tegen te kunnen werken.
Een tape zou trouwens niet voldoende zijn om onze micromortel te begrenzen, want het product wordt na uitdrogen zo hard, dat je bij het verwijderen van de tape een afbrokkelende lijn zou krijgen.
De ondergrond waar we de micromortel gaan aanbrengen, moet nu nog behandeld worden.
De gebruikte acrylprimer sluit de ondergrond af tegen het zuigen en zorgt op die manier voor een goeie hechting van de volgende laag.
De plaatser brengt het product rijkelijk aan op de te-stuccen-muur.
Op het grote oppervlak verdeelt hij de primer met een verfrol, de randen doet hij met een borstel, zodat het product grondig tot in alle hoekjes en kantjes is aangebracht.
De primer mag niet te dun geschilderd worden, voor een goed resultaat, maar moet wel zo glad mogelijk afgewerkt worden, want druppels of verdikkingen zouden kunnen overzetten in de micromortel.
Het is met andere woorden heel belangrijk het product na het aanbrengen goed gelijkmatig uit te rollen.
Deze hechtlaag moet nu ongeveer 6 tot 8 uur drogen voor de volgende laag erop mag komen.
Maar ondertussen wordt de rand met het plafond en de rand aan het profiel nog afgetapet, zodat het naastliggende pleisterwerk niet zou beklad worden.
Als de primer voldoende uitgedroogd is, kan de waterdichtingslaag aangebracht worden.
Deze laag is in gewone ruimtes in principe niet nodig, aangezien de micromortel op zich ook waterbestendig is, maar biedt in onze doucheruimte een extra garantie voor een waterdicht resultaat.
Om de waterdichtingsmortel aan te maken wordt het cementgebonden product gemengd in de juiste verhouding met een acrylaathars. Dit zal volledig hard uitdrogen en is meteen ook waterdicht.
Ardex 9 + 8
Eens het product voldoende gemengd is, kan het aangebracht worden met een pleisterspaan.
Een laag van een paar mm is in principe voldoende. Maar mocht de muur niet erg vlak zijn, dan kan een tweede laag nuttig zijn om de oneffenheden op te vangen. Je moet dan wel een uur wachten, voor je de volgende laag mag aanbrengen.