Schrijnwerkbedrijf DWK investeert in volle crisistijd
"Dankzij de nieuwe schuurmachine is de productietijd enorm afgenomen"
Investeren in (corona)crisistijden, het is niet elk bedrijf gegeven. Toch besloot interieurbouwtoeleverancier DWK uit Arendonk de geplande investering in een nieuwe schuurmachine niet terug te draaien. En dat bleek een berekende gok. Nu heel wat Belgen noodgedwongen thuiswerken, heeft ook 1/3e van de bevolking de tijd gevonden om het interieur aan te pakken. Met een voor DWK overvol orderboekje tot gevolg. Schrijnwerk had een gesprek met zaakvoerder Sam Maeriën over deze gewaagde en geslaagde investering.

DWK is een toeleverancier voor de interieurbouw. “Dat impliceert dat we voor de keuken- en interieurbouw alle onderdelen kunnen aanbieden”, zegt zaakvoerder Sam Mariën. “Dat gaat over meubelfronten, zijkanten, tafelbladen, lakwerk, ook voor derden … We bewerken allerlei houtsoorten, gaande van massief, over fineer tot mdf. Onze klanten zijn vooral de keuken- en interieurbouwers, van een eenmanszaak tot de grotere spelers op de markt. De meeste schrijnwerkers beschikken wel over een eigen machinepark om kasten te bouwen, maar voor deuren of frontpanelen is een totaal ander machinepark nodig. Dat is beschikbaar bij DWK en daarvoor kan men dus ook hier terecht.”
DWK kan terugblikken op een rijke geschiedenis van 50 jaar en startte als specialist in zware massieve tafels, zetels en eetkamers. “Op een gegeven moment stuikte die markt in elkaar en begonnen we ook deuren te produceren”, vertelt Sam Maeriën.
“Op die manier evolueerde een en ander tot wat het nu is: een uit de kluiten gewassen kmo met 20 werknemers. Zij kunnen een beroep doen op een heel uitgebreid machinepark: CNC-machines, schaven, lakschuren, frezen … noem maar op.”
Homag Sandteq ProfiLine
Onlangs investeerde DWK nog in een splinternieuwe schuurmachine, met name een Homag SANDTEQ ProfiLine SWT 345 RQUX, aangekocht via Optimat-group (Vens & Thiers). Sam Mariën: “Voor het hout- en lakschuren was te veel handenarbeid nodig. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een machine die al ons schuurwerk zou aankunnen, gaande van massieve deuren over fineer tot lak. En we vonden meer dan we zochten, want deze machine kan ook nog eens patronen en oneffen schuren. Ook golfeffecten en lintzaagmotieven kunnen nagemaakt worden. Er werd bewust voor geopteerd om een zogenaamde ‘full option’ aan te kopen. Er zijn zelfs zoveel opties dat ze nog niet allemaal werden gebruikt, omdat we eenvoudigweg nog niet de tijd vonden om alles tot in het detail uit te vlooien.”
Full option
De mogelijkheden van de Homag SANDTEQ ProfiLine zijn erg uitgebreid. Zo is de machine uitgerust met een as met profielmessen. Doordat die as een gecontroleerde golvende beweging kan maken, wordt een uniek design verkregen. De dwarsschuurbanden bestaan uit schuurbanden met verschillende sterkte. Ze worden met een afgeregelde druk op de plaat geduwd door de drukschoenen. Via aangepaste drukschoenen kunnen verschillende patronen toegepast worden. Zo kan het effect van een zaagsnede nagebootst worden. Zelfs het nabootsen van handmatig schuren is perfect mogelijk met de Homag SANDTEQ ProfiLine. Wie zijn paneel een meer rustieke aanblik wil geven, kan de messing geplateerd of roestvrij staalborstels inschakelen. Die verwijderen het zachtere materiaal. Doordat enkel het hardere materiaal overblijft, wordt het rustieke effect gecreëerd.
Kortere productietijd
Het belangrijkste gevolg van de investering voor DWK is een inkorting van de productietijd. “Bepaalde handelingen moesten vroeger handmatig gebeuren, terwijl die nu machinaal afgehandeld worden. Ik hoef u niet te vertellen dat dat een serieuze impact heeft op de productietijd. Een voorbeeld: vroeger hadden we een aparte structureringsmachine om te borstelen. Nu zit die optie mee in de nieuwe schuurmachine, waardoor een extra manuele handeling kan uitgespaard worden. Schuren en borstelen kan nu meteen na elkaar. Lakschuren gebeurde vroeger manueel. Nu niet meer. De aanschaf van het nieuwe toestel heeft niet meteen gevolgen voor ons marketingverhaal. Het is dus niet zo dat we met nieuwe mogelijkheden nu plots de markt gaan afdweilen. Efficiëntiewinst was het voornaamste doel van de investering en dat is bereikt.”
Sam Maeriën: "Efficiëntiewinst was het voornaamste doel van de investering en dat is bereikt"
TECHNISCHE GEGEVENS
- Lengte: 4215 mm;
- Breedte: 2100 mm;
- Hoogte: 2255 – 2415 mm;
- Gewicht: 6500 kg;
- Persluchtverbruik: 2470 Nl/min (als alle reinigingssystemen zijn ingeschakeld en op 100% inschakelduur);
- Werkhoogte: 900 mm;
- Werkbreedte: 1350 mm;
- Werkstukdikte: 3 – 160 mm
Weloverwogen keuze
In de keuze voor de specifieke machine ging Sam Mariën niet over één nacht ijs. “Ik schat dat er ongeveer een jaar lag tussen het vaststellen van de nood aan een nieuwe machine en de effectieve aankoop. Ik koop nooit een kat in een zak, ook deze keer niet. Daarom ben ik in de productiefabriek daadwerkelijk gaan testschuren. Bij de uiteindelijke beslissing had ik dus een perfect zicht op wat de machine al dan niet kan. De keuze voor Optimat-group lag redelijk voor de hand omdat we al een machine van hen hadden. We zijn bovendien nog in onderhandeling voor nieuwe investeringen omdat er nood is aan bijkomende vernieuwing. Ook de keuze voor Homag is niet onlogisch omdat we met kwalitatief materiaal willen werken. Enkel op die manier kan je er als bedrijf in slagen om een vlekkeloze service en perfect product af te leveren. Homag staat aan de top van de machinerie. Wat ook meespeelde is de werkwijze. De sturing van Homag-machines is telkens gelijkaardig opgebouwd. Aangezien we hier al een Homag-afplakmachine hadden, was de inlooptijd vrij beperkt. De terugverdientijd hebben we niet berekend. We zijn er van uitgegaan dat er sowieso efficiëntiewinst zou zijn. En dat blijkt ook te kloppen, want we vinden de tijd niet om die berekening te maken. Als die nieuwe schuurmachine constant draait, zoals nu, zal de terugverdientijd niet al te hoog oplopen.”
Nooit geziene piek
Investeren in (corona)crisistijden is niet altijd evident. “Ook voor ons is voorzichtig investeren nu belangrijk. De toekomst is immers nog te onzeker om voluit door te duwen. De beslissing om deze investering te doen, is echter genomen vooraleer corona ons allen in zijn greep kreeg. Maar het bleek een schot in de roos. Heel wat Belgen zaten thuis de afgelopen maanden en hadden dus de tijd om na te denken over een nieuw interieur. En laat dat nu net onze core business zijn", lacht Sam Maeriën. “Het gevolg laat zich raden: langere leveringstermijnen. Waar we normaliter een termijn van vier tot vijf weken kunnen garanderen, schuift dat nu al snel op richting acht à negen weken. In een krant verscheen dat 1/3e van de Belgen het laatste jaar zijn interieur heeft aangepakt. Gelet op de drukte bij ons, kunnen we die trend alleen maar bevestigen. We hebben zelfs extra transporteurs moeten engageren om onze producten tijdig buiten te krijgen. Nog nooit meegemaakt.”