Hoe betaalbaar bouwen in 2023?
De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben zich overal stevig laten voelen, niet het minst in de bouw- en verbouwwereld. De afgelopen jaren zijn werven stilgelegd, productieprocessen onderbroken en de materiaalprijzen gingen door het dak. Logisch dat heel wat mensen wat terughoudender zijn om aan hun (ver)bouwplannen te beginnen. Maar wordt het in 2023 terug betaalbaar? En hoe kan je zelf de factuur zo laag mogelijk houden? Er zijn positieve evoluties én er zijn oplossingen.
PRIJSSTIJGINGEN IN DE BOUW
Sinds de coronapandemie losbrak in 2020, zijn de prijzen van bouwmaterialen over het algemeen de hoogte ingeschoten. Voor de meeste materialen zijn die prijzen nog steeds aan het stijgen; zeker die van de materialen met een energie-intensief productieproces, zoals cement en baksteen. Bij andere materialen, zoals hout en non-ferrometalen, zijn de prijzen echter weer aan het zakken.
Dat de prijzen van bouwmaterialen terug naar het precovidniveau zullen gaan, zit er niet meteen in, maar de forse stijgingen van de afgelopen jaren lijken wel achter de rug en verdere dalingen zijn eveneens zo goed als zeker. De meeste productieproblemen door onderbreking ten gevolge van de pandemie zijn immers zo goed als opgelost. Tevens lijken de exploderende energieprijzen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne getemperd – hoewel dat herstel uiteraard ook niet van vandaag op morgen gebeurt.
Daarnaast is er in het werkveld ook weer wat meer optimisme. Veel projecten die door onzekere factoren ten gevolge van de oorlog en de pandemie "on hold" gezet waren, worden opnieuw opgestart. Ook de grote bouwbeurzen, zoals Batibouw (14/03–19/03), gaan terug door zoals voorheen.
BESPAREN DOOR ZELF TE DOEN
Hoe dan ook neemt een (ver)bouwproject in 2023 een aardige hap uit je budget. Daarom is het meer dan ooit interessant om, naast energiezuinige oplossingen, ook eens uit te zoeken wat je zelf zoal kan doen om de kosten te drukken. Tegenwoordig bestaan er voor heel wat duurzame installaties zelfbouwpakketten op maat, van sanitair en verwarming tot chapevloeren en daken.
Is jouw dak bijvoorbeeld aan een renovatie toe? Dan kan je het uiteraard laten isoleren en bedekken door een aannemer, maar je kan dat tegenwoordig relatief makkelijk zelf doen. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, bespaar je immers op werkuren. Het is de geknipte manier om je planning en je budget onder controle te houden.
Om je dak volledig te isoleren en duurzaam te bedekken, kan je terecht bij Easyroof, dat voor jouw plat dak een zelfbouwpakket op maat samenstelt. Een grote technische kennis of veel ervaring is geen vereiste, want je wordt bij elke stap nauwgezet begeleid dankzij de gedetailleerde handleidingen, montagevideo's en de helpdesk.
Met Easyroof bespaar je tot 50% op je dakfactuur en creëer je bovendien een enorme meerwaarde voor je woning:d dankzij de PIR-isolatie zal je immers goed kunnen besparen op je energiefactuur. Met de dakafdichting uit EPDM is je dak voor de volgende 50 jaar ultiem beschermd tegen weer en wind.
Bekijk hier hoe je zelf aan de slag gaat.
Wil je zelf aan de slag met je dakrenovatie? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.
